ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΙΑ;

Η μνήμη, συχνά, εμφανίζει αλλαγές όσο προχωράει η ηλικία. Ωστόσο, η απώλεια της μνήμης που παραβλάπτει την καθημερινή λειτουργικότητα δεν είναι τυπικό στοιχείο της γήρανσης. Μπορεί να είναι σύμπτωμα της άνοιας.
Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 7.3 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Ευρώπη και 150.000 στην Ελλάδα. Όλοι σχεδόν οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν ψυχιατρικά συμπτώματα, που επιβαρύνουν τόσο τους ίδιους όσο και τους συγγενείς τους.
Άνοια είναι η βραδεία έκπτωση κυρίως της μνήμης, αλλά και άλλων νοητικών λειτουργιών όπως της σκέψης, της βούλησης και της κρίσης. Η πιο συχνή μορφή άνοιας οφείλεται στη νόσο Αλτσχάϊμερ, που προκαλεί απώλεια των νευρώνων του εγκεφάλου και διαταραχή της λειτουργίας τους.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάϊμερ περιγράφονται με τα «4Α»
 Αμνησία: δυσκολία να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα, επαναλαμβάνει την ίδια ερώτηση για ένα συγκεκριμένο θέμα ξανά και ξανά, χάνει τα προσωπικά του αντικείμενα γιατί δε θυμάται που τα έχει βάλει.

 Αφασία: δυσκολία στην κατανόηση και εύρεση κατάλληλων λέξεων, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους άλλους, να καταλάβει τί του λένε, ο λόγος γίνεται ασαφής και χωρίς νόημα.

 Απραξία: δεν ολοκληρώνει συγκεκριμένες δραστηριότητες, βάζει ανάποδα τα ρούχα, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μαχαίρι και πιρούνι.

 Αγνωσία: δεν αναγνωρίζει οικεία αντικείμενα ή πρόσωπα ή χώρους.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 8 Μάιος 2014, 5:57 μμ